ΚΕΙΜΕΝΟ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΦΟΙΤΗΤ(ΡΙ)ΩΝ ΤΜ. ΘΕΑΤΡΟΥ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΜΙΑ «ΑΠΡΟΣΜΕΝΗ» ΠΟΙΝΗ

Στις 17/01 υπήρχε προγραμματισμένη πρόβα το βράδυ στον 3ο της Εγνατίας. Κατά τη διάρκεια της πρόβας, η είσοδος κάτω ήταν κλειστή και στις 11:30 ξεκλείδωσε για να φύγουν κάποια άτομα να προλάβουν τα τελευταία λεωφορεία. Στις 12 :00, φεύγοντας όσοι είχαν μείνει, διαπίστωσαν ότι είχαν ξεχάσει τα κλειδιά στον 3ο, όπου είχαν τραβήξει την πόρτα και δεν μπορούσαν να τα πάρουν για να μπορέσουν να φύγουν. Αμέσως επικοινώνησαν με τον φύλακα και το πρόβλημα λύθηκε άμεσα, καθώς περίπου 1 ώρα αργότερα η σχολή είχε κλειδώσει κανονικά. Παρόλα αυτά, την επόμενη μέρα επιβλήθηκε ποινή στα  άτομα της συγκεκριμένης πρόβας, να μην τους επιτρέπεται η χρήση του χώρου για πρόβες για 3 εβδομάδες μετά το πέρας του ωραρίου λειτουργίας, λόγω «φοιτητικής ανευθυνότητας».

Το περιστατικό αυτό μεταφέρθηκε την επόμενη μέρα στη συνέλευση συλλόγου και αποφασίσαμε να έρθουμε σε επικοινωνία με τον κο Ποταμιάνο για να διευκρινιστεί η ποινή και ο λόγος που επιβλήθηκε. Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας, παρουσία όλων των μελών της συνέλευσης, μας ανακοίνωσε με ιδιαίτερα υποτιμητικό και επιθετικό ύφος ότι με αφορμή αυτό που έγινε – και δεν είναι η πρώτη φορά, όπως ισχυρίζεται ο ίδιος- ήρθε η στιγμή να υποστούμε τις συνέπειες φοιτήτριες/τες  και διδάσκοντες/ουσες. Επίσης ανέφερε πως η διαχείριση των χώρων της σχολής δεν αφορά εμάς και βρίσκεται μόνο στη δική του δικαιοδοσία. Τελειώνοντας, πρόσθεσε ότι θα φέρει τον αντιπρύτανη να μας υποδείξει πώς λειτουργεί σωστά το πανεπιστήμιο.

Η στάση του αυτή δεν μας εκπλήσσει, καθώς έχουν γίνει επανειλημμένα αναφορές στο αυθαίρετο κλείδωμα της σχολής σε συγκεκριμένες περιόδους ( 17 Νοέμβρη, 6 Δεκέμβρη, Χριστούγεννα) με πρόφαση την «ασφάλεια» των κτιρίων και τη «νομιμότητα» της διαδικασίας λειτουργίας της σχολής.

Εμείς, από την πλευρά μας, θεωρούμε πως είναι αναγκαίο η σχολή να παραμένει ανοιχτή μετά το πέρας του ωραρίου λειτουργίας, γιατί οι απαιτήσεις των μαθημάτων και των διπλωματικών προϋποθέτουν πολύωρη προετοιμασία και πρακτική εφαρμογή για να ανταπεξέλθουμε σε όσα μας ζητούνται. Πέρα, όμως, από τις ακαδημαϊκές μας υποχρεώσεις απέναντι στη σχολή, αντιλαμβανόμαστε τους χώρους του πανεπιστημίου γενικότερα, ως τόπους συνάντησης μας σε συλλογικό επίπεδο και ως χώρους ελεύθερης διακίνησης ιδεών, σεβασμού στη διαφορετικότητα και κοινωνικής παρέμβασης. Το πανεπιστήμιο είναι ο χώρος όπου δρούμε καθημερινά και τον αναγνωρίζουμε ως δικό μας, όπως και τα ζητήματα που τον αφορούν.

ΚΑΜΙΑ ΤΙΜΩΡΗΤΙΚΗ ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ

ΟΧΙ ΣΤΟ ΑΥΘΑΙΡΕΤΟ ΚΛΕΙΔΩΜΑ ΤΩΝ ΣΧΟΛΩΝ

ΑΝΟΙΧΤΟ – ΕΛΕΥΘΕΡΟ – ΖΩΝΤΑΝΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΓΙΑ ΟΛΕΣ/ΟΛΟΥΣ

Σχολιάστε

ΜΗΠΩΣ ΝΙΩΘΕΙΣ ΟΤΙ ΚΑΤΙ ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΚΑΛΑ ΣΤΟ ΤΜΣ;

Την τελευταία περίοδο, ενώ οι ρυθμοί των σπουδών μας γίνονται όλο και πιο εντατικοί, παρατηρούμε συχνά φαινόμενα αυθαιρεσίας σε πολλά επίπεδα. Η κατάσταση αυτή που επικρατεί τα τελευταία χρόνια στη σχολή δεν ήταν πάντα έτσι .Με την πάροδο του χρόνου τα περιστατικά αυθαιρεσίας αυξάνονται. Πλέον, μετά και από την εφαρμογή του νέου προγράμματος σπουδών , η πλειοψηφία των μαθημάτων, τόσο υποχρεωτικών όσο και επιλογής, έχουν υποχρεωτικές παρουσίες, προόδους, εργασίες και συνολικά μεγάλο φόρτο εργασίας για τον/την φοιτητή/τρια, συχνά αναντίστοιχο με τα ects του κάθε μαθήματος. Είναι απαράδεκτο εξ’ αρχής, να υπάρχουν υποχρεωτικές παρουσίες στα μαθήματα, πόσο μάλλον στα μαθήματα που είναι διαλέξεις και ενώ η σχολή βρίσκεται στη Θέρμη. Όλο αυτό αποτελεί λυκειακή τακτική που προωθεί την εντατικοποίηση των σπουδών μας.

ΠΑΡΟΥΣΙΕΣ
Σαν να μην έφτανε αυτό, πολλοί/ες από μας καλούμαστε να κάνουμε επιπλέον πράγματα από αυτά που περιλαμβάνονται τυπικά στις υποχρεώσεις του μαθήματος. Τα παραδείγματα είναι πολλά: παρουσίες σε εξωτερικά συνέδρια (πχ παρουσίες στο συνέδριο Μουσικολογίας)/σεμινάρια/εκδηλώσεις (συχνά και εντελώς άσχετα με το αντικείμενο του μαθήματος, πχ παρουσία για το «φωνητική και ακουστική καλλιέργεια»/«εισαγωγή στη μουσικολογία» από σεμινάριο για το coaching και mentoring στην εκπαίδευση). Επίσης φέτος στο εαρινό εξάμηνο στο μάθημα της «Ιστορίας 2» ορίστηκε ως απαραίτητη προϋπόθεση για να εξεταστεί κανείς στο μάθημα η παρακολούθηση μιας πρόβας της Κ.Ο.Θ, η οποία πραγματοποιείται σε άλλη ώρα και μέρα από αυτήν του μαθήματος. Έτσι, αυτόματα αποκλείεται από το μάθημα μερίδα φοιτητών/τριών που είτε εργάζονται, είτε έχουν κάποιο άλλο μάθημα εκείνη τη μέρα/ώρα. Η παρακολούθηση όλων αυτών μπορεί να μην είναι από μόνη της κακή, αλλά είναι απαράδεκτη ως προϋπόθεση για να περάσεις ένα μάθημα. Πρόκειται για αυθαιρεσία του/της διδάσκοντος/ουσας απέναντι στους φοιτητές/τριες, αφού ξεπερνά τις υποχρεώσεις του μαθήματος και δημιουργεί ανισότητες εις βάρος των φοιτη(ρι)ών που δεν μπορούν να τα παρακολουθήσουν.

ΜΠΟΝΟΥΣ
Ακόμη μια τακτική που δημιουργεί ανισότητες μεταξύ των φοιτητών/τριών είναι η εισαγωγή μπόνους σε κάποια μαθήματα, μπόνους που τα αποκτάει κανείς με παρακολούθηση πραγμάτων σε ώρες εκτός μαθημάτων. Πρόσφατο παράδειγμα αποτελεί η παρακολούθηση ενός μαθήματος στο Βυζαντινό Μουσείο για τη βυζαντινή μουσικολογία, που έδινε στον φοιτητή/τρια μπόνους στον τελικό βαθμό του μαθήματος «Εισαγωγή στη βυζαντινή μουσικολογία». Παρομοίως, συμμετοχή φοιτητών σε ακουστικά πειράματα δίνει μπόνους +2 στον τελικό βαθμό του μαθήματος «Εισαγωγή στην μουσική Ακουστική»

ΠΡΟΟΔΟΙ
Σχετικά με τις προόδους, αφενός είναι υποχρεωτικές για τα περισσότερα μαθήματα (υποχρεωτικά ή και επιλεγόμενα). Αφετέρου σε μαθήματα χωρίς παρουσίες, που υπάρχουν υποχρεωτικές πρόοδοι, οι φοιτητές/τριες δεν ενημερώνονται έγκαιρα ή και καθόλου για αυτές από τον/ διδάσκοντα/ουσα. Επιπλέον σε μαθήματα όπου οι πρόοδοι είναι προαιρετικές, σε περίπτωση μη συμμετοχής μειώνεται ο μέγιστος βαθμός που μπορεί κάποιος/α να πάρει στην τελική εξέταση (πχ η μη συμμετοχή στην πρόοδο του μαθήματος «Εισαγωγή στη μουσική παιδαγωγική/εκπαιδευτική ψυχολογία», σημαίνει ότι το άριστα στην τελική εξέταση είναι το 6,5).

ΕΡΓΑΣΙΕΣ
Παρατηρούμε πολλά περιστατικά αυθαιρεσίας και όσον αφορά τις εργασίες. Διαχρονικό παράδειγμα αποτελούν τα μαθήματα: «εισαγωγή στη μουσικολογία», «ιστορία 2» και «εισαγωγή στην ελληνική δημοτική μουσική» όπου αν δεν περάσει κάποιος/α το μάθημα πρέπει να κάνει εργασία εκ νέου με διαφορετικό θέμα. Ακόμα πιο ακραίο παράδειγμα είναι στο μάθημα της «Αρμονίας 2», όπου όταν η εβδομαδιαία υποχρεωτική εργασία δεν είναι σωστή δεν μπαίνει παρουσία. Αυτές είναι πρακτικές που δεν μπορούμε να συνεχίζουμε να τις ανεχόμαστε, αφήνοντας κάθε καθηγητή/τρια να δυσκολεύει τις σπουδές μας κατά το δοκούν.

ΕΝΤΟΣ ΑΙΘΟΥΣΑΣ/ΕΚΤΟΣ ΥΛΗΣ
Η κατάσταση φτάνει στο έπακρο όταν καθηγητές/τριες, χρησιμοποιώντας την ιδιότητα της «αυθεντίας», προπαγανδίζουν συγκεκριμένες απόψεις στη διάρκεια των μαθημάτων. Για παράδειγμα, πρόσφατα διδάσκουσα προωθούσε στο μάθημά της την έννοια της εξειδίκευσης και ειδικότερα τη δημιουργία κατευθύνσεων στο τμήμα μας, ενώ πάγια θέση του συλλόγου φοιτητ(ρι)ών είναι η διατήρηση του ενιαίου και αδιάσπαστου πτυχίου. Κερασάκι στην τούρτα είναι τα σεξιστικά σχόλια και συμπεριφορές εις βάρος φοιτητριών από συγκεκριμένους διδάσκοντες (πχ «οι γυναίκες δεν κάνουν για σύνθεση», «τα κορίτσια είναι καιρός να αφήσουν τις κούκλες τους και να αρχίσουν να ασχολούνται με την τεχνολογία»). Δεν είμαστε υποχρεωμένες/οι να ακούμε προπαγανδιστική ρητορεία ή σεξιστικά σχόλια κατά τη διάρκεια του μαθήματος και είναι απαράδεκτο κανείς/μια να χρησιμοποιεί τη θέση του ως καθηγητή/τρια και να νομιμοποιεί τέτοιες απόψεις στην κοινή γνώμη των φοιτητ(ρι)ών.

ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΜΗΜΑΤΟΣ
Βέβαια, η αυθαιρεσία δεν περιορίζεται στις αίθουσες διδασκαλίας. Συνεχίζεται και στις αποφάσεις της συνέλευσης τμήματος όπου ακόμα και οι πιο άμεσες ανάγκες των φοιτητ(ρι)ών, όπως αυτές εκφράζονται στις αποφάσεις των συνελεύσεων φοιτητ(ρι)ών, συστηματικά αγνοούνται. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το ότι ο φετινός προϋπολογισμός του ΤΜΣ μοιράστηκε σε δευτερεύουσες ανάγκες (πχ κουρτίνες-τζαμαρία στο φουαγιέ), ενώ το ταβάνι σε πολλές αίθουσες στάζει ή είναι έτοιμο να πέσει. Μάλιστα, ο προϋπολογισμός αυτός περάστηκε με συνοπτικές διαδικασίες. Το αποκορύφωμα όλων αυτών είναι το πώς περάστηκε πέρυσι το πρόγραμμα σπουδών: παράτυπα και παραγκωνίζοντας την απόφαση του συλλόγου φοιτητ(ρι)ών, ενώ το τμήμα τελούσε υπό κατάληψη (εν μέσω κατάληψης δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί καμία διοικητική διαδικασία).

Καταλαβαίνουμε απ’ όλα τα παραπάνω ότι τόσο η εντατικοποίηση, όσο και η καθηγητική αυθαιρεσία αυξάνονται επικίνδυνα τα τελευταία χρόνια. Το τμήμα μας δεν αποτελεί μεμονωμένη περίπτωση, ίδια είναι η πολιτική που εφαρμόζεται σε όλο το μήκος της εκπαίδευσης και θέλει το/η φοιτητή/τρια ρομπότ και με σκυμμένο το κεφάλι. Όσο δεν αντιδράμε σε τέτοια περιστατικά στο χώρο των σπουδών μας, τόσο αυτή η κατάσταση θα διαιωνίζεται. Κάπως έτσι προετοιμάζεται ο αυριανός εργαζόμενος ο οποίος δύσκολα θα ανιχνεύει και ακόμα πιο δύσκολα θα αντιδρά στην αυθαιρεσία στον χώρο εργασίας του.

Δε μας παίρνει να μένουμε αδρανείς μπροστά σ’ αυτές τις τακτικές. Δε θα ανεχθούμε την καθηγητική αυθαιρεσία.

Διεκδικούμε μαζικά μέσα από τις συλλογικές μας διαδικασίες και ενισχύουμε τους φοιτητικούς μας συλλόγους.

ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΕΣ ΠΑΡΟΥΣΙΕΣ
ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΚΑΘΗΓΗΤΙΚΗ ΑΥΘΑΙΡΕΣΙΑ
ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΕΝΤΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΜΑΣ

Σχήμα Μουσικού

Δημοσιεύθηκε στη Uncategorized, Κείμενα | Ετικέτες: , | Σχολιάστε

Ρεμπέτικο οικονομικής ενίσχυσης των διωκόμενων των Σκουριών

Δημοσιεύθηκε στη Εκδηλώσεις | Ετικέτες: , , , , , , | Σχολιάστε

Αναλυτικό Πρόγραμμα Φεστιβάλ

Παρασκευή 16/03

 

4 μ.μ. / Εγνατίας 122 – 3ος όροφος

Workshop  “Τι θα τους κάνουμε τόσους σωλήνες;”

εφαρμογή beatbox και didjeridou σε pvc σωλήνες

 

7μμ / Εξαδακτύλου 8 – αίθουσα Β1

Εκδήλωση “Ο νόμος Γαβρόγλου και οι αλλαγές στην παιδεία”

από το Συντονιστικό Καλών Τεχνών

 

10μμ / Εξαδακτύλου 8 – φουαγιέ

Θεατρική παράσταση “ Εριθάκους Σουπέρμπους Άπους”

Από φοιτητές/τριες του τμ. θεάτρου

 

11μμ / Εγνατίας 122 – 3ος όροφος

Dj set

 

Σάββατο 17/03

 

4μμ / Εγνατίας 122 – 3ος όροφος

Workshop θεατρικού ζεστάματος

 

7μμ / Εξαδακτύλου – αίθουσα Β1

Εκδήλωση “Εξορύξεις στα Βαλκάνια και κινήματα αντίστασης”

με την Επιτροπή Αγώνα Θεσσαλονίκης ενάντια στην εξόρυξη χρυσού

 

10μμ / Εξαδακτύλου 8 – αίθουσα Α1

Θεατρική παράσταση “Corpora Mutata”

από φοιτητές/τριες του τμ. θεάτρου

 

11μμ / Εγνατίας 122 – 3ος όροφος

Ρεμπέτικο με τα Μαλλιά Κουβάρια και τους άρων άρων

 

Κυριακή 18/03

 

2μμ / Εγνατίας 122 – 3ος όροφος

Workshop αντιφασιστικού – αντισεξιστικού stencil

 

5μμ / Εξαδακτύλου 8 – αίθουσα Β1

Παρουσίαση μπροσούρας “’Εθνος και Εθνικισμός”

από την κατάληψη Libertatia

 

8μμ / Εξαδακτύλου 8 – αίθουσα Β1

Εκδήλωση “Αυτοδιαχείριση σε όλα τα πεδία της ζωής”

με τη ΒΙΟ.ΜΕ.

 

11μμ / Εγνατίας 122 – 3ος όροφος

Live Βακαλούδης – Τύπου Duo

DJ set

 

Κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ, θα υπάρχει πάγκος με προϊόντα της ΒΙΟΜΕ από τις 7μμ

Δημοσιεύθηκε στη Εκδηλώσεις, Παιδεία, Συζήτηση | Ετικέτες: , , , , , , , , , , , , , , , | Σχολιάστε

Πρόγραμμα Δράσεων Κατάληψης Θεάτρου

Συντονιστικό κατάληψης τμήματος Θεάτρου.

Στην σημερινή συνέλευση αποφασίστηκε κατάληψη του Τμήματος Θεάτρου μέχρι την Παρασκευή, οπότε και θα γίνει συνέλευση στις 16:00, στην Εγνατία.

Το πρόγραμμα της κατάληψης είναι:

Τριτη 6/3:
-11:00 μοίρασμα του κειμένου του Συλλόγου στο Α.Π.Θ.
-13:30 μοίρασμα του κειμένου στη Λέσχη
-14:00 συνέλευση Μουσικού
-14:30 συνέλευση Ηλεκτρολόγων Μηχανικών
-15:00 συνέλευση Παιδαγωγικού
-19:00 Συντονιστικό Κατάληψης

Τετάρτη 7/3:
-11:00 μοίρασμα κειμένου στο Α.Π.Θ.
-13:00 διάβασμα του Νόμου Γαβρόγλου
-19:00 Συντονιστικό Κατάληψης

Πέμπτη 8/3:
-12:00 διαμαρτυρία για την Παιδαγωγική Επάρκεια στην Πλατεια Χημείου και πορεία στα Πανεπιστημια + μοίρασμα του κειμένου του Συλλόγου
-Συνέλευση Φιλολογικού
-19:00 Συντονιστικό Κατάληψης

Παρασκευή 9/3:
-12:00 συμμετοχή στο Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο
-16:00 Συνέλευση Συλλόγου φοιτητών Τμήματος Θεάτρου, στον 1ο Εγνατία 122

Δημοσιεύθηκε στη Δράσεις, κατάληψη, φοιτητικά | Ετικέτες: , , , | Σχολιάστε

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΘΕΑΤΡΟΥ, Α.Π.Θ.

Την Δευτέρα 26/02 στην βουλή ψηφίστηκε το νομοσχέδιο «Ίδρυση Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής και άλλες διατάξεις». Αυτό το νομοσχέδιο επιφέρει συγχωνεύσεις τμημάτων ανά την επικράτεια. Μία από τις διατάξεις του νόμου επικυρώνει την εξίσωση πτυχίων των τεσσάρων Τμημάτων Θεατρικών Σπουδών – Θεάτρου (Ε.Κ.Π.Α., Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, Α.Π.Θ.), με τις, ιδιωτικές και μη, δραματικές σχολές. Να σημειωθεί ότι για την επικείμενη εξίσωση των πτυχίων μας δεν έγινε ποτέ επίσημη ενημέρωση στα τμήματα Θεατρικών Σπουδών – Θεάτρου της χώρας και μάλιστα ψηφίστηκε με συνοπτικές διαδικασίες.

Παρέχεται δηλαδή το δικαίωμα στους αποφοίτους δραματικών σχολών, με εξειδίκευση στην υποκριτική τέχνη (ηθοποιοί), να ασκούν το επάγγελμα του θεατρολόγου – θεατροπαιδαγωγού, με αποτέλεσμα να διεκδικούμε τις ίδιες θέσεις εργασίας. Τα τέσσερα τμήματα (Α.Ε.Ι.) διαθέτουν στιβαρά προγράμματα σπουδών και έχουν καταφέρει να διατηρήσουν, μέχρι τώρα, ενσωματωμένη την παιδαγωγική επάρκεια στο βασικό τους πτυχίο, το οποίο δίνει την δυνατότητα στους απόφοιτους να εργάζονται στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση.
Από την στιγμή που πλέον θα έχουμε τα ίδια επαγγελματικά δικαιώματα, αυτομάτως εξισώνεται η δημόσια δωρεάν παιδεία με την ιδιωτική εκπαίδευση. Δεν έχουμε αυταπάτες ότι πρόκειται για μεμονωμένο γεγονός ούτε εναντιωνόμαστε στους σπουδαστές των δραματικών σχολών. Συνειδητοποιούμε ότι ακολουθείται μια συγκεκριμένη πολιτική για την Παιδεία, που πριμοδοτεί την ιδιωτική εκπαίδευση, ενώ ταυτόχρονα υπονομεύει και υποβαθμίζει την δημόσια και δωρεάν παιδεία.

Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο «Ίδρυση Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής και άλλες διατάξεις» ακολουθεί την αντιεκπαιδευτική πολιτική των νόμων Γιαννάκου, Διαμαντοπούλου, με πιο πρόσφατο το νόμο Γαβρόγλου. Βασικοί άξονες αυτής της πολιτικής είναι:

-η ελαχιστοποίηση της κρατικής χρηματοδότησης για την ανώτατη εκπαίδευση, που καθιστά τα πανεπιστήμια υπεύθυνα για την επιβίωση τους και τα οδηγεί στην αναζήτηση πόρων από ιδιωτικούς φορείς και από την επιβολή διδάκτρων (μεταπτυχιακά προγράμματα). Για τον ίδιο λόγο προχωρούν και στην συγχώνευση και στην κατάργηση τμημάτων (π.χ. Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, σχέδιο Αθηνά).

-η υποβάθμιση του βασικού πτυχίου, το οποίο παύει να αποτελεί μόνη προϋπόθεση για δουλειά, ειδικότερα στις καθηγητικές σχολές με την αποκοπή της παιδαγωγικής επάρκειας από αυτό και η απόκτησή της έναντι πληρωμής (για παράδειγμα στο Ρέθυμνο με 1600€ και στο ΕΚΠΑ με 700€). Επιπλέον, καλούμαστε να ακολουθήσουμε ένα συνεχές κυνήγι ECTS και επανακατάρτισης, με μεταπτυχιακά, προγράμματα διά βίου μάθησης κ.ά., φυσικά επί πληρωμή.

Με τη σταδιακή κατάργηση του δωρεάν χαρακτήρα της δημόσιας παιδείας και την εξίσωση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των ΑΕΙ με αυτά των ιδιωτικών σχολών, η εκπαίδευση και η εύρεση εργασίας στο αντικείμενο σπουδών μας καθίστανται προνόμιο των λίγων.

ΑΥΞΗΣΗ ΤΗΣ ΚΡΑΤΙΚΗΣ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΩΝ

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΤΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΜΑΣ

ΕΝΣΩΜΑΤΩΜΕΝΗ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΕΠΑΡΚΕΙΑ ΣΤΟ ΠΤΥΧΙΟ

ΟΥΤΕ ΛΟΓΟΣ ΓΙΑ ΔΙΔΑΚΤΡΑ

ΚΑΤΩ Ο ΝΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ

ΚΑΤΩ Ο ΝΟΜΟΣ ΓΑΒΡΟΓΛΟΥ

ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΙΔΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΕΣ-ΟΛΟΥΣ

Σύλλογος Φοιτητών Τμήματος Θεάτρου

Δημοσιεύθηκε στη Κείμενα, Παιδεία, φοιτητικά | Ετικέτες: , , , , , , , , , , | Σχολιάστε

3ο Φεστιβάλ Συντονιστικού Καλών Τεχνών

Το Συντονιστικό Καλών Τεχνών διοργανώνει το 3ο του φεστιβάλ!

Το ΣΚΤ συζητάει και κινητοποιείται για θέματα παιδείας. Στεκόμαστε ενάντια στον νόμο Γαβρόγλου που ψηφίστηκε φέτος το καλοκαίρι, ενάντια στην εντατικοποίηση, την επιχειρηματικότητα στα πανεπιστήμια, τα δίδακτρα,την κατάργηση του ασύλου. Υπερασπιζόμαστε το πάγιο αίτημα των φοιτητών/τριών για δημόσια και δωρεάν παιδεία – σίτιση, στέγαση, μετακίνηση, σπουδές για όλους/ες.

Ταυτόχρονα δε ξεχνάμε οτι το πανεπιστήμιο είναι κομμάτι της κοινωνίας. Η υποβάθμιση του αποτελεί μέρος της γενικής πολιτικής πραγματικότητας και επιβάλει την ενεργοποίηση μας σε ευρύτερο κοινωνικό και πολιτικό πλαίσιο. Τασσόμαστε αλληλέγγυοι/ες στους πρόσφυγες, στον αγώνα ενάντια στην εξόρυξη χρυσού στις Σκουριές, και στο κίνημα κατά των πλειστηριασμών. Τασσόμαστε αλληλέγγυοι/ες σε κάθε αγώνα ενάντια στο φασισμό, το ρατσισμό, το σεξισμό.

Γνωρίζουμε οτι στη γενική κοινωνική και πολιτική κατάσταση που υποβαθμίζει τις σπουδές και τις ζωές μας, η μόνη απάντηση είναι οι συλλογικές διεκδικήσεις και οι κοινοί αγώνες.

Με βάση τα παραπάνω, με όρεξη για συζήτηση και προβληματισμό,
αλλά και χώρο για καλλιτεχνική έκφραση,
το 3ο φεστιβάλ περιλαμβάνει:

-Αντιμαθήματα & workshops
-Πολιτικές συζητήσεις & εκδηλώσεις
-Προβολές, Παραστάσεις, Συναυλίες

Το φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί στα κτήρια της θεάτρου Εγνατίας 122 & Εξαδακτύλου 8
Θεωρούμε βασική ανάγκη, την επανοικειοποίηση των χώρων του πανεπιστημίου με πολιτικές & πολιτιστικές δράσεις.

*Αναλυτική αφίσα θα βγει σύντομα!*

Δημοσιεύθηκε στη Δράσεις, Εκδηλώσεις, Συζήτηση | Ετικέτες: , , , , , , | Σχολιάστε

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΥΣ ΣΥΛΛΗΦΘΕΝΤΕΣ & ΣΤΗ ΣΥΛΛΗΦΘΕΙΣΑ ΤΗΣ ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΤΙΚΗΣ ΠΟΡΕΙΑΣ 22/01

Την Κυριακή 21/01, πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη το εθνικιστικό συλλαλητήριο “για τη Μακεδονία”. Παρευρέθηκε μεγάλο πλήθος, από οικογένειες με μικρά παιδιά, μέχρι υψηλόβαθμα στελέχη στρατού, μητροπολίτες, οπαδούς ομάδων, φασιστικές οργανώσεις, δίνοντας της ξεκάθαρο ακροδεξιό χαρακτήρα. Αποκορύφωμα ήταν η ηγεσία της χρυσής αυγής στην πρώτη γραμμή. Παράλληλα στην καμάρα υπήρχε αντιφασιστική συγκέντρωση ενάντια στο εθνικιστικό παραλλήρημα και την καλλιεργία μίσους για τον λαό της γειτονικής χώρας. Το συλλαλητήριο έδωσε την κάλυψη σε φασιστικές ομάδες να κυκλοφορούν ανενόχλητες στην πόλη δημιούργωντας κλίμα τρομοκρατίας. Αποτέλεσμα ήταν να επιτεθούν στον ΕΚΧ Σχολείο, με την επίθεση να αποκρούεται από την περιφρούρηση της κατάληψης. Στη συνέχεια, φασίστες κατευθύνθηκαν στην κατάληψη Libertatia προκαλώντας φθορές στο κτίριο και επιχείρησαν να επιτεθούν στην αντισυγκέντρωση της καμάρας. Δύο ώρες αργότερα επέστρεψαν στην Libertatia και προχώρησαν στον δολοφονικό εμπρησμό της. Οι επιθέσεις στις καταλήψεις έγιναν με την ανοχή και την στήριξη των μπάτσων.

Σε απάντηση των φασιστικών επιθέσεων, καλέστηκε πορεία αλληλεγγύης έξω από την Libertatia τη Δευτέρα 22/01. Η ανταπόκριση των αλληλέγγυων ήταν μαζική και άμεση. Οι μπάτσοι έκοψαν το δρόμο της πορείας με κλούβες, επιτέθηκαν με δακρυγόνα και χημικά, προσπαθώντας να τη διαλύσουν και έκαναν 5 προσαγωγές που μετατράπηκαν αυθαίρετα σε συλλήψεις. Παρόλα αυτά η πορεία ανασυντάχθηκε και συνεχίστηκε μέχρι το κέντρο της πόλης.
Την Τρίτη 23/01 πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση αλληλεγγύης στους συλληφθέντες και τη συλληφθείσα έξω από τα δικαστήρια Θεσσαλονίκης, ενώ περνούσαν αυτόφωρο. Τους έχουν απαγγελθεί ανυπόστατες κατηγορίες για κάποια πλημμελήματα και ένα κακουργήμα, για εμπρησμό(!). Ενώ τη μια μέρα η οργανωμένη εμπρηστική επίθεση φασιστών συγκαλύφθηκε από τους μπάτσους, την επόμενη μέρα η αντιφασιστική πορεία βρέθηκε αντιμέτωπη με κρατική καταστολή, συλλήψεις και κακουργηματικές κατηγορίες. Αυτή είναι ακόμη μια απόδειξη ότι κρατικοί μηχανισμοί και αστυνομία συνεργάζονται με τους νεοναζί με στόχο να καταστείλουν όποιους/ες αντιστέκονται.

Δεν μας τρομοκρατούν ούτε οι φασιστικές επιθέσεις, ούτε η κρατική καταστολή.
Στεκόμαστε αλληλέγγυοι στις καταλήψεις και τους κοινωνικούς χώρους.

ΚΑΜΙΑ ΦΑΣΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΔΕΝ ΘΑ ΜΕΙΝΕΙ ΑΝΑΠΑΝΤΗΤΗ.
ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΛΗΨΗ LIBERTATIA.
ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΥΣ ΣΥΛΛΗΦΘΕΝΤΕΣ ΚΑΙ ΤΗ ΣΥΛΛΗΦΘΕΙΣΑ.
ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΕ ΟΣΟΥΣ/ΟΣΕΣ ΑΓΩΝΙΖΟΝΤΑΙ.
ΟΛΕΣ/ΟΛΟΙ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26/01 ΣΤΙΣ 9πμ ΣΤΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ.

Συντονιστικό Καλών Τεχνών

 

Δημοσιεύθηκε στη Uncategorized | Ετικέτες: , , , , , , , , , | Σχολιάστε

Πλαίσιο- Εντατικοποίηση

*πλαίσιο από το σχήμα μουσικού,                                                                                               ψηφίστηκε από το Σύλλογο Φοιτητών στη συνέλευση την Τρίτη 5/12

Τα τελευταία χρόνια παρατηρούμε, τόσο στη σχολή μας όσο και γενικά στα πανεπιστήμια, τις ζωές μας να δυσκολεύουν και τις απαιτήσεις να αυξάνονται. Ενώ η καθημερινότητα του συνεχούς τρεξίματος μας παρουσιάζεται ως δεδομένη και λογική, τα πράγματα δεν ήταν πάντα έτσι και δεν θα έπρεπε να είναι. Αλλά πώς εκφράζονται όλα αυτά στο τμήμα μας; Σχεδόν όλα τα μαθήματα έχουν παρουσίες, αναγκάζοντάς μας να περνάμε όλη μας τη μέρα στη Θέρμη. Πιο συγκεκριμένα από τα 32 υποχρεωτικά μαθήματα, μόλις τα 7 δεν έχουν υποχρεωτικές παρουσίες, ενώ πολύ συχνό φαινόμενο είναι οι άτυπες παρουσίες και τα μπόνους ακόμη και στα μαθήματα επιλογής. Με πλαφόν στον αριθμό φοιτητών σε μαθήματα, με εργασίες και προόδους ως προϋποθέσεις για την εξεταστική, τα πράγματα δυσκολεύουν ακόμη περισσότερο.  Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, σε κάποιες περιπτώσεις υπάρχει η απαίτηση να ξαναπαρακολουθήσουμε το μάθημα ή να κάνουμε εργασία εκ νέου αν κοπούμε. Με όλους αυτούς τους περιορισμούς, οι σπουδές μας εντατικοποιούνται, αποκλείοντας πολλούς φοιτητές-τριες, πόσο μάλλον τους εργαζόμενους-ες. Όλα αυτά δεν συνεπάγονται ότι παίρνουμε  περισσότερες γνώσεις. Συν τοις άλλοις αυτή η κατάσταση και οι λυκειακές τακτικές που αυτή συντηρεί δημιουργούν ένα κλίμα αποστροφής για τις ίδιες μας τις σπουδές.

Αποκορύφωμα της εντατικοποίησης στο τμήμα μας αποτέλεσε το νέο πρόγραμμα σπουδών, που περάστηκε πέρυσι. Το Ν.Π.Π.Σ έρχεται να εφαρμόσει αυτόματες δηλώσεις μαθημάτων για τα δύο πρώτα έτη. Όσα μαθήματα δεν καταφέρει να περάσει ο φοιτητής στα δύο πρώτα χρόνια παραμένουν στη δήλωσή του, πιάνοντας χώρο στα επόμενα εξάμηνα. Επιπλέον, αφαιρείται από αυτόν η δυνατότητα να διαμορφώσει το πρόγραμμα του όπως θέλει, σύμφωνα με τις ανάγκες του, αφού τα μαθήματα είναι ήδη δηλωμένα. Αυτό δεν συνέβαινε στο προηγούμενο πρόγραμμα σπουδών. Στο Ν.Π.Π.Σ θεσπίζονται επίσης προαπαιτούμενα. Για παράδειγμα το Σολφέζ Ι αποτελεί προαπαιτούμενο για το Σολφέζ ΙΙΙ, όπως και η Αρμονία Ι για την Ανάλυση Ι. Έτσι μπαίνουν ουσιαστικά κόφτες που καθυστερούν τις σπουδές των φοιτητών. Ταυτόχρονα αφαιρώντας από τον βασικό κορμό εισαγωγικά μαθήματα (εισαγωγή στην ανάλυση, πιάνο Ι, ΙΙ) συγχωνεύεται η ύλη στα μετέπειτα μαθήματα. Παράλληλα, στα ECTS πολλών δύσκολων μαθημάτων δεν αντικατοπτρίζεται ο μεγάλος φόρτος εργασίας που απαιτούν. Εκτός των άλλων ο φοιτητής θα πρέπει να ξέρει από το τρίτο κιόλας έτος το αντικείμενο της διπλωματικής του, ώστε να δηλώνει συγκεκριμένα μαθήματα που ορίζονται από τον καθηγητή, για να έχει περισσότερες πιθανότητες να επιλεγεί από αυτόν.  Το πρόβλημα διογκώνεται με το γεγονός ότι οι διπλωματικές που μπορεί να επιβλέπει ο κάθε καθηγητής μειώνονται από δέκα σε πέντε. Όλα αυτά οδηγούν τον φοιτητή σε έναν αγώνα μετ’ εμποδίων για να φτάσει στο πτυχίο.

Η εντατικοποίηση των σπουδών δεν είναι χαρακτηριστικό μόνο του δικού μας τμήματος, αλλά κάτι που συμβαίνει γενικά στα πανεπιστήμια.  Στο πλαίσιο της γενικής κατεύθυνσης της παιδείας, που ακολουθεί και ο νόμος Γαβρόγλου (νόμος για την παιδεία που ψηφίστηκε φέτος το καλοκαίρι), το βασικό πτυχίο υποβαθμίζεται όλο και περισσότερο και παύει σταδιακά να αποτελεί μόνη προϋπόθεση για δουλειά. Έτσι η εντατικοποίηση δεν σταματά  με την απόκτηση του βασικού πτυχίου, αλλά συνεχίζεται και μετά από αυτό. Δηλαδή καλούμαστε να ακολουθήσουμε ένα συνεχές κυνήγι ECTS και επανακατάρτισης, με μεταπτυχιακά, προγράμματα διά βίου μάθησης κ.ά. Στην ίδια λογική, η διδακτική επάρκεια, που αποτελεί βασικό επαγγελματικό μας δικαίωμα και μέχρι πρότινος εξασφαλιζόταν με το βασικό πτυχίο, αποκόβεται από αυτό και θεσμοθετείται το Πιστοποιητικό Παιδαγωγικής και Διδακτικής Επάρκειας. Με αυτόν τον τρόπο η διδακτική επάρκεια γίνεται ακόμα ένα πιστοποιητικό που πρέπει να αποκτήσουμε μετά το πτυχίο. Φυσικά όμως, δε θα μπορούν όλοι/ες να έχουν πρόσβαση στα παραπάνω, καθώς το ΠΠΔΕ, τα μεταπτυχιακά και τα προγράμματα διά βίου μάθησης είναι επί πληρωμή, με αποτέλεσμα να τίθεται και ταξικός φραγμός στον αγώνα για εύρεση δουλειάς.

Όλη αυτή η εντατικοποίηση των ζωών μας, που ξεκινάει ήδη από το σχολείο παρουσιάζεται ως αναγκαία και αυτονόητη. Έτσι διαμορφώνονται πειθήνιοι φοιτητές και μετ’ έπειτα εργαζόμενοι, που είναι δύσκολο να αντιληφθούν αυτή την παγιωμένη κατάσταση και να αντιδράσουν.

ΟΧΙ ΣΕ ΠΑΡΟΥΣΙΕΣ-ΑΛΥΣΙΔΕΣ-ΠΡΟΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΑ

ΟΧΙ ΣΕ ΟΡΙΑ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΣΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ

ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΑΥΤΟΜΑΤΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ

ΟΧΙ ΣΤΟ ΠΠΔΕ – ΕΝΣΩΜΑΤΩΜΕΝΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΣΤΟ ΠΤΥΧΙΟ

ΟΧΙ ΣΤΟ ΝΕΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΕΝΤΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ &  ΤΩΝ ΖΩΩΝ ΜΑς

Σύλλογος Φοιτητών Μουσικό

Δημοσιεύθηκε στη Κείμενα, φοιτητικά | Ετικέτες: , , , , , , , , , | Σχολιάστε

ΚΑΤΩ Ο ΝΟΜΟΣ ΓΑΒΡΟΓΛΟΥ!

Το καλοκαίρι του 2017, ψηφίζεται το νομοσχέδιο Γαβρόγλου για την ανώτατη εκπαίδευση και την έρευνα, σε περίοδο αδράνειας για την εκπαιδευτική κοινότητα. Ο νόμος αυτός ήρθε ως συνέχεια των αντιεκπαιδευτικών νομοσχεδίων των τελευταίων δεκαετιών (όπως ο νόμος Γιαννάκου, ο νόμος Διαμαντοπούλου), ενσαρκώνοντας για άλλη μια φορά τις επιταγές της Ε.Ε. και του ΟΟΣΑ. Συμπορευόμενος με τη γενική κατεύθυνση της παιδείας, ο νόμος Γαβρόγλου στοχεύει στην ελαχιστοποίηση της κρατικής χρηματοδότησης των ΑΕΙ και ΤΕΙ, στην εύρεση εναλλακτικών πόρων χρηματοδότησης από τα ίδια τα πανεπιστήμια,  στην υποβάθμιση του βασικού πτυχίου και τη διά βίου επί πληρωμή κατάρτιση, σε ένα συνεχές κυνήγι προσόντων.

Βασικά σημεία του νόμου 

1) Χρηματοδότηση πανεπιστημίου / Έρευνα

Με την ελαχιστοποίηση της κρατικής χρηματοδότησης τα πανεπιστήμια θα είναι υπεύθυνα στο εξής για την επιβίωσή τους. Ο νόμος προβλέπει ότι οι πόροι των πανεπιστημίων θα προέρχονται κατά κύριο λόγο από  τους φοιτητές/τριες (δίδακτρα) και τον ιδιωτικό τομέα, και όχι από το κράτος. Σύμφωνα με το νόμο οι ιδιώτες και οι επιχειρήσεις με μεσολαβητή τον ΕΛΚΕ, έχουν το δικαίωμα να καθορίζουν πως θα χρησιμοποιηθούν τα χρήματα τους από τα πανεπιστήμια.

Στην ίδια λογική ο νόμος θεσμοθετεί και τα Ακαδημαϊκά Συμβούλια Ανώτατης Εκπαίδευσης και Έρευνας (ΑΣΑΕΕ), τα οποία ανάλογα με τις ανάγκες της αγοράς της κάθε Περιφέρειας θα μπορούν να παρεμβαίνουν στη διαμόρφωση προγραμμάτων σπουδών. Κατ’ επέκταση θα καθορίζονται και θα ελέγχονται προγράμματα σπουδών και έρευνας, με βασικό άξονα το ιδιωτικό συμφέρον και όχι τις κοινωνικές ανάγκες.

Ως άλλη πηγή εσόδων του πανεπιστημίου, ο νόμος θεσμοθετεί την επιβολή διδάκτρων σε όλα τα μεταπτυχιακά προγράμματα, μεταφέροντας μια κρατική ευθύνη, στους φοιτητές. Παρά τις δηλώσεις περί απαλλαγής από τα δίδακτρα με βάση το ετήσιο εισόδημα, στην πραγματικότητα αυτό αφορά απειροελάχιστο αριθμό φοιτητών. Φέτος δικαιούνται υποτροφία όσοι έχουν οικογενειακό ετήσιο εισόδημα κάτω από 5.250 (!) ευρώ, και συνολικά δεν πρέπει να ξεπερνούν το 30% των υποψηφίων.

2) Υποβάθμιση βασικού πτυχίου και απόφοιτοι πολλών ταχυτήτων

Με το νόμο Γαβρόγλου θεσπίζονται, διετή προγράμματα σπουδών που απευθύνονται σε απόφοιτους ΕΠΑΛ, και αντιστοιχούν σε επιπέδο 5 του Εθνικού Πλαίσιού Προσόντων. Ταυτόχρονα θεσμοθετείται η ισοδυναμία των 5ετών σχολών με integrated master. Με τα παραπάνω, και με τα επί πληρωμή μεταπτυχιακά και τα προγράμματα διά βίου μάθησης, το γνωστικό αντικείμενο διασπάται και το βασικό πτυχίο(προπτυχιακό)υποβαθμίζεται ακόμα περισσότερο. Όλα αυτά έχουν ως συνέπεια τη δημιουργία αποφοίτων με διαφορετικά πτυχία, καταργώντας έτσι σταδιακά την ενιαιότητα του βασικού πτυχίου και τα επαγγελματικά δικαιώματα που αυτό διασφαλίζει. Ο καθένας μας δηλαδή θα διαμορφώνει τον ατομικό του «φάκελο» με διετή προγράμματα, μεταπτυχιακά, προγράμματα δια βίου μάθησης κλπ.,  (μόνο εάν έχει το προνόμιο της οικονομικής άνεσης φυσικά), και θα αναγκάζεται να ακολουθήσει έναν δρόμο δια βίου κατάρτισης, προσαρμόζοντας τον «φάκελό» του στην εκάστοτε ατομική και βραχυπρόθεσμη σύμβαση εργασίας. Έτσι το βασικό πτυχίο δεν αποτελεί μόνη προϋπόθεση για εύρεση δουλειάς.

 3) Υποβάθμιση ΤΕΙ

Ο νόμος μιλάει για ανωτατοποίηση των ΤΕΙ, η οποία όμως ουσιαστικά είναι μόνο ονομαστική. Στην πραγματικότητα αυτό που βλέπουμε είναι  είτε να υποβαθμίζονται μέσω συγχωνεύσεων, είτε να καταργούνται, ως συνέχεια του σχεδίου Αθηνά. Αυτό έχει ήδη αρχίζει να εφαρμόζεται στα ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά, τα οποία συγχωνεύθηκαν και μετονομάστηκαν σε Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, στο οποίο από 37 που ήταν συνολικά τα τμήματα, απέμειναν μόνο τα 21.

4) Άσυλο

Ενώ ο νόμος φαινομενικά επαναφέρει το άσυλο, στην ουσία κάνει ακριβώς το αντίθετο. Οι αστυνομικές αρχές μπορούν να το καταπατήσουν είτε αυτεπάγγελτα σε περίπτωση κακουργήματος, είτε, σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση, με απόφαση του Πρυτανικού Συμβουλίου. Ο ρόλος του ασύλου είναι να προφυλάσσει τις δημοκρατικές και συνδικαλιστικές μας ελευθερίες και είναι κτήμα αγώνων. Ωστόσο μέχρι σήμερα έχει καταπατηθεί από τις αστυνομικές δυνάμεις για να εμποδιστούν φοιτητικοί αγώνες και διεκδικήσεις, με δύο παραδείγματα να είναι: το σπάσιμο της κατάληψης του Πολυτεχνείου το 2012, με συλλήψεις ανήμερα της 17 Νοέμβρη και η καταπάτηση του ασύλου με απόφαση του πρύτανη,

πέρυσι στο ΠΑΜΑΚ, με αφορμή μια διαμαρτυρία. Ο νέος νόμος συντηρεί το κλίμα φόβου και τρομοκρατίας φέρνοντας τους φοιτητές αντιμέτωπους με τη πιθανότητα καταστολής των αγώνων τους.

 Για όλα τα παραπάνω, δε δεχόμαστε την εφαρμογή του νόμου Γαβρόγλου συνολικά, την υποβάθμιση των σπουδών και των ζωών μας.

ΑΥΞΗΣΗ ΤΗΣ ΚΡΑΤΙΚΗΣ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ

ΟΧΙ ΣΤΟΥΣ ΙΔΙΩΤΕΣ & ΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΣΕ ΑΕΙ & ΤΕΙ

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΘΕΣΜΟΘΕΤΗΣΗ ΤΩΝ «ΑΣΑΕΕ» & ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΩΝ ΟΡΓΑΝΩΝ

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΤΩΝ ΤΕΙ

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΠΤΥΧΙΟΥ

ΒΑΣΙΚΟ ΠΤΥΧΙΟ ΩΣ ΜΟΝΗ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΗ ΓΙΑ ΔΟΥΛΕΙΑ

ΟΥΤΕ ΛΟΓΟΣ ΓΙΑ ΔΙΔΑΚΤΡΑ

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΥΠΟΝΟΜΕΥΣΗ ΤΟΥ ΑΣΥΛΟΥ

 

ΚΑΤΩ Ο ΝΟΜΟΣ ΓΑΒΡΟΓΛΟΥ

Σύλλογος Φοιτητών Μουσικού

 

Δημοσιεύθηκε στη Κείμενα, Σχήμα Θεάτρου Rrofte, φοιτητικά | Ετικέτες: , , , , , , , , , , , , | Σχολιάστε