Την Δευτέρα 26/02 στην βουλή ψηφίστηκε το νομοσχέδιο «Ίδρυση Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής και άλλες διατάξεις». Αυτό το νομοσχέδιο επιφέρει συγχωνεύσεις τμημάτων ανά την επικράτεια. Μία από τις διατάξεις του νόμου επικυρώνει την εξίσωση πτυχίων των τεσσάρων Τμημάτων Θεατρικών Σπουδών – Θεάτρου (Ε.Κ.Π.Α., Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, Α.Π.Θ.), με τις, ιδιωτικές και μη, δραματικές σχολές. Να σημειωθεί ότι για την επικείμενη εξίσωση των πτυχίων μας δεν έγινε ποτέ επίσημη ενημέρωση στα τμήματα Θεατρικών Σπουδών – Θεάτρου της χώρας και μάλιστα ψηφίστηκε με συνοπτικές διαδικασίες.
Παρέχεται δηλαδή το δικαίωμα στους αποφοίτους δραματικών σχολών, με εξειδίκευση στην υποκριτική τέχνη (ηθοποιοί), να ασκούν το επάγγελμα του θεατρολόγου – θεατροπαιδαγωγού, με αποτέλεσμα να διεκδικούμε τις ίδιες θέσεις εργασίας. Τα τέσσερα τμήματα (Α.Ε.Ι.) διαθέτουν στιβαρά προγράμματα σπουδών και έχουν καταφέρει να διατηρήσουν, μέχρι τώρα, ενσωματωμένη την παιδαγωγική επάρκεια στο βασικό τους πτυχίο, το οποίο δίνει την δυνατότητα στους απόφοιτους να εργάζονται στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση.
Από την στιγμή που πλέον θα έχουμε τα ίδια επαγγελματικά δικαιώματα, αυτομάτως εξισώνεται η δημόσια δωρεάν παιδεία με την ιδιωτική εκπαίδευση. Δεν έχουμε αυταπάτες ότι πρόκειται για μεμονωμένο γεγονός ούτε εναντιωνόμαστε στους σπουδαστές των δραματικών σχολών. Συνειδητοποιούμε ότι ακολουθείται μια συγκεκριμένη πολιτική για την Παιδεία, που πριμοδοτεί την ιδιωτική εκπαίδευση, ενώ ταυτόχρονα υπονομεύει και υποβαθμίζει την δημόσια και δωρεάν παιδεία.
Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο «Ίδρυση Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής και άλλες διατάξεις» ακολουθεί την αντιεκπαιδευτική πολιτική των νόμων Γιαννάκου, Διαμαντοπούλου, με πιο πρόσφατο το νόμο Γαβρόγλου. Βασικοί άξονες αυτής της πολιτικής είναι:
-η ελαχιστοποίηση της κρατικής χρηματοδότησης για την ανώτατη εκπαίδευση, που καθιστά τα πανεπιστήμια υπεύθυνα για την επιβίωση τους και τα οδηγεί στην αναζήτηση πόρων από ιδιωτικούς φορείς και από την επιβολή διδάκτρων (μεταπτυχιακά προγράμματα). Για τον ίδιο λόγο προχωρούν και στην συγχώνευση και στην κατάργηση τμημάτων (π.χ. Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, σχέδιο Αθηνά).
-η υποβάθμιση του βασικού πτυχίου, το οποίο παύει να αποτελεί μόνη προϋπόθεση για δουλειά, ειδικότερα στις καθηγητικές σχολές με την αποκοπή της παιδαγωγικής επάρκειας από αυτό και η απόκτησή της έναντι πληρωμής (για παράδειγμα στο Ρέθυμνο με 1600€ και στο ΕΚΠΑ με 700€). Επιπλέον, καλούμαστε να ακολουθήσουμε ένα συνεχές κυνήγι ECTS και επανακατάρτισης, με μεταπτυχιακά, προγράμματα διά βίου μάθησης κ.ά., φυσικά επί πληρωμή.
Με τη σταδιακή κατάργηση του δωρεάν χαρακτήρα της δημόσιας παιδείας και την εξίσωση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των ΑΕΙ με αυτά των ιδιωτικών σχολών, η εκπαίδευση και η εύρεση εργασίας στο αντικείμενο σπουδών μας καθίστανται προνόμιο των λίγων.
ΑΥΞΗΣΗ ΤΗΣ ΚΡΑΤΙΚΗΣ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ
ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΩΝ
ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΤΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΜΑΣ
ΕΝΣΩΜΑΤΩΜΕΝΗ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΕΠΑΡΚΕΙΑ ΣΤΟ ΠΤΥΧΙΟ
ΟΥΤΕ ΛΟΓΟΣ ΓΙΑ ΔΙΔΑΚΤΡΑ
ΚΑΤΩ Ο ΝΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
ΚΑΤΩ Ο ΝΟΜΟΣ ΓΑΒΡΟΓΛΟΥ
ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΙΔΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΕΣ-ΟΛΟΥΣ
Σύλλογος Φοιτητών Τμήματος Θεάτρου