ΜΗΠΩΣ ΝΙΩΘΕΙΣ ΟΤΙ ΚΑΤΙ ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΚΑΛΑ ΣΤΟ ΤΜΣ;

Την τελευταία περίοδο, ενώ οι ρυθμοί των σπουδών μας γίνονται όλο και πιο εντατικοί, παρατηρούμε συχνά φαινόμενα αυθαιρεσίας σε πολλά επίπεδα. Η κατάσταση αυτή που επικρατεί τα τελευταία χρόνια στη σχολή δεν ήταν πάντα έτσι .Με την πάροδο του χρόνου τα περιστατικά αυθαιρεσίας αυξάνονται. Πλέον, μετά και από την εφαρμογή του νέου προγράμματος σπουδών , η πλειοψηφία των μαθημάτων, τόσο υποχρεωτικών όσο και επιλογής, έχουν υποχρεωτικές παρουσίες, προόδους, εργασίες και συνολικά μεγάλο φόρτο εργασίας για τον/την φοιτητή/τρια, συχνά αναντίστοιχο με τα ects του κάθε μαθήματος. Είναι απαράδεκτο εξ’ αρχής, να υπάρχουν υποχρεωτικές παρουσίες στα μαθήματα, πόσο μάλλον στα μαθήματα που είναι διαλέξεις και ενώ η σχολή βρίσκεται στη Θέρμη. Όλο αυτό αποτελεί λυκειακή τακτική που προωθεί την εντατικοποίηση των σπουδών μας.

ΠΑΡΟΥΣΙΕΣ
Σαν να μην έφτανε αυτό, πολλοί/ες από μας καλούμαστε να κάνουμε επιπλέον πράγματα από αυτά που περιλαμβάνονται τυπικά στις υποχρεώσεις του μαθήματος. Τα παραδείγματα είναι πολλά: παρουσίες σε εξωτερικά συνέδρια (πχ παρουσίες στο συνέδριο Μουσικολογίας)/σεμινάρια/εκδηλώσεις (συχνά και εντελώς άσχετα με το αντικείμενο του μαθήματος, πχ παρουσία για το «φωνητική και ακουστική καλλιέργεια»/«εισαγωγή στη μουσικολογία» από σεμινάριο για το coaching και mentoring στην εκπαίδευση). Επίσης φέτος στο εαρινό εξάμηνο στο μάθημα της «Ιστορίας 2» ορίστηκε ως απαραίτητη προϋπόθεση για να εξεταστεί κανείς στο μάθημα η παρακολούθηση μιας πρόβας της Κ.Ο.Θ, η οποία πραγματοποιείται σε άλλη ώρα και μέρα από αυτήν του μαθήματος. Έτσι, αυτόματα αποκλείεται από το μάθημα μερίδα φοιτητών/τριών που είτε εργάζονται, είτε έχουν κάποιο άλλο μάθημα εκείνη τη μέρα/ώρα. Η παρακολούθηση όλων αυτών μπορεί να μην είναι από μόνη της κακή, αλλά είναι απαράδεκτη ως προϋπόθεση για να περάσεις ένα μάθημα. Πρόκειται για αυθαιρεσία του/της διδάσκοντος/ουσας απέναντι στους φοιτητές/τριες, αφού ξεπερνά τις υποχρεώσεις του μαθήματος και δημιουργεί ανισότητες εις βάρος των φοιτη(ρι)ών που δεν μπορούν να τα παρακολουθήσουν.

ΜΠΟΝΟΥΣ
Ακόμη μια τακτική που δημιουργεί ανισότητες μεταξύ των φοιτητών/τριών είναι η εισαγωγή μπόνους σε κάποια μαθήματα, μπόνους που τα αποκτάει κανείς με παρακολούθηση πραγμάτων σε ώρες εκτός μαθημάτων. Πρόσφατο παράδειγμα αποτελεί η παρακολούθηση ενός μαθήματος στο Βυζαντινό Μουσείο για τη βυζαντινή μουσικολογία, που έδινε στον φοιτητή/τρια μπόνους στον τελικό βαθμό του μαθήματος «Εισαγωγή στη βυζαντινή μουσικολογία». Παρομοίως, συμμετοχή φοιτητών σε ακουστικά πειράματα δίνει μπόνους +2 στον τελικό βαθμό του μαθήματος «Εισαγωγή στην μουσική Ακουστική»

ΠΡΟΟΔΟΙ
Σχετικά με τις προόδους, αφενός είναι υποχρεωτικές για τα περισσότερα μαθήματα (υποχρεωτικά ή και επιλεγόμενα). Αφετέρου σε μαθήματα χωρίς παρουσίες, που υπάρχουν υποχρεωτικές πρόοδοι, οι φοιτητές/τριες δεν ενημερώνονται έγκαιρα ή και καθόλου για αυτές από τον/ διδάσκοντα/ουσα. Επιπλέον σε μαθήματα όπου οι πρόοδοι είναι προαιρετικές, σε περίπτωση μη συμμετοχής μειώνεται ο μέγιστος βαθμός που μπορεί κάποιος/α να πάρει στην τελική εξέταση (πχ η μη συμμετοχή στην πρόοδο του μαθήματος «Εισαγωγή στη μουσική παιδαγωγική/εκπαιδευτική ψυχολογία», σημαίνει ότι το άριστα στην τελική εξέταση είναι το 6,5).

ΕΡΓΑΣΙΕΣ
Παρατηρούμε πολλά περιστατικά αυθαιρεσίας και όσον αφορά τις εργασίες. Διαχρονικό παράδειγμα αποτελούν τα μαθήματα: «εισαγωγή στη μουσικολογία», «ιστορία 2» και «εισαγωγή στην ελληνική δημοτική μουσική» όπου αν δεν περάσει κάποιος/α το μάθημα πρέπει να κάνει εργασία εκ νέου με διαφορετικό θέμα. Ακόμα πιο ακραίο παράδειγμα είναι στο μάθημα της «Αρμονίας 2», όπου όταν η εβδομαδιαία υποχρεωτική εργασία δεν είναι σωστή δεν μπαίνει παρουσία. Αυτές είναι πρακτικές που δεν μπορούμε να συνεχίζουμε να τις ανεχόμαστε, αφήνοντας κάθε καθηγητή/τρια να δυσκολεύει τις σπουδές μας κατά το δοκούν.

ΕΝΤΟΣ ΑΙΘΟΥΣΑΣ/ΕΚΤΟΣ ΥΛΗΣ
Η κατάσταση φτάνει στο έπακρο όταν καθηγητές/τριες, χρησιμοποιώντας την ιδιότητα της «αυθεντίας», προπαγανδίζουν συγκεκριμένες απόψεις στη διάρκεια των μαθημάτων. Για παράδειγμα, πρόσφατα διδάσκουσα προωθούσε στο μάθημά της την έννοια της εξειδίκευσης και ειδικότερα τη δημιουργία κατευθύνσεων στο τμήμα μας, ενώ πάγια θέση του συλλόγου φοιτητ(ρι)ών είναι η διατήρηση του ενιαίου και αδιάσπαστου πτυχίου. Κερασάκι στην τούρτα είναι τα σεξιστικά σχόλια και συμπεριφορές εις βάρος φοιτητριών από συγκεκριμένους διδάσκοντες (πχ «οι γυναίκες δεν κάνουν για σύνθεση», «τα κορίτσια είναι καιρός να αφήσουν τις κούκλες τους και να αρχίσουν να ασχολούνται με την τεχνολογία»). Δεν είμαστε υποχρεωμένες/οι να ακούμε προπαγανδιστική ρητορεία ή σεξιστικά σχόλια κατά τη διάρκεια του μαθήματος και είναι απαράδεκτο κανείς/μια να χρησιμοποιεί τη θέση του ως καθηγητή/τρια και να νομιμοποιεί τέτοιες απόψεις στην κοινή γνώμη των φοιτητ(ρι)ών.

ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΜΗΜΑΤΟΣ
Βέβαια, η αυθαιρεσία δεν περιορίζεται στις αίθουσες διδασκαλίας. Συνεχίζεται και στις αποφάσεις της συνέλευσης τμήματος όπου ακόμα και οι πιο άμεσες ανάγκες των φοιτητ(ρι)ών, όπως αυτές εκφράζονται στις αποφάσεις των συνελεύσεων φοιτητ(ρι)ών, συστηματικά αγνοούνται. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το ότι ο φετινός προϋπολογισμός του ΤΜΣ μοιράστηκε σε δευτερεύουσες ανάγκες (πχ κουρτίνες-τζαμαρία στο φουαγιέ), ενώ το ταβάνι σε πολλές αίθουσες στάζει ή είναι έτοιμο να πέσει. Μάλιστα, ο προϋπολογισμός αυτός περάστηκε με συνοπτικές διαδικασίες. Το αποκορύφωμα όλων αυτών είναι το πώς περάστηκε πέρυσι το πρόγραμμα σπουδών: παράτυπα και παραγκωνίζοντας την απόφαση του συλλόγου φοιτητ(ρι)ών, ενώ το τμήμα τελούσε υπό κατάληψη (εν μέσω κατάληψης δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί καμία διοικητική διαδικασία).

Καταλαβαίνουμε απ’ όλα τα παραπάνω ότι τόσο η εντατικοποίηση, όσο και η καθηγητική αυθαιρεσία αυξάνονται επικίνδυνα τα τελευταία χρόνια. Το τμήμα μας δεν αποτελεί μεμονωμένη περίπτωση, ίδια είναι η πολιτική που εφαρμόζεται σε όλο το μήκος της εκπαίδευσης και θέλει το/η φοιτητή/τρια ρομπότ και με σκυμμένο το κεφάλι. Όσο δεν αντιδράμε σε τέτοια περιστατικά στο χώρο των σπουδών μας, τόσο αυτή η κατάσταση θα διαιωνίζεται. Κάπως έτσι προετοιμάζεται ο αυριανός εργαζόμενος ο οποίος δύσκολα θα ανιχνεύει και ακόμα πιο δύσκολα θα αντιδρά στην αυθαιρεσία στον χώρο εργασίας του.

Δε μας παίρνει να μένουμε αδρανείς μπροστά σ’ αυτές τις τακτικές. Δε θα ανεχθούμε την καθηγητική αυθαιρεσία.

Διεκδικούμε μαζικά μέσα από τις συλλογικές μας διαδικασίες και ενισχύουμε τους φοιτητικούς μας συλλόγους.

ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΕΣ ΠΑΡΟΥΣΙΕΣ
ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΚΑΘΗΓΗΤΙΚΗ ΑΥΘΑΙΡΕΣΙΑ
ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΕΝΤΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΜΑΣ

Σχήμα Μουσικού

Δημοσιεύθηκε στην Uncategorized, Κείμενα και χαρακτηρίσθηκε , . Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *