ΕΝΑ ΧΡΟΝΙΚΟ ΓΙΑ ΤΟ ΝΠΠΣ

31 Μαρτίου

Γίνεται συνέλευση τμήματος στην οποία το πρόγραμμα βρίσκεται ακόμα υπό διαμόρφωση και δίνεται διορία μίας εβδομάδας για να στείλουν οι καθηγητές τους κωδικούς των μαθημάτων στην επιτροπή προγράμματος σπουδών.  Αλλαγές  πάνω  στο  πρόγραμμα που αποφασίστηκαν  στη συνέλευση αυτή ήταν : η ύπαρξη προαπαιτούμενων μαθημάτων για τη μετάβαση από τα υποχρεωτικά στις επιλογές, η επίβλεψη από κάθε καθηγητή/τρια μόνο πέντε διπλωματικών το χρόνο, η μείωση  των  ECTS  των μαθημάτων και ο κάθε καθηγητής/τρια να  προτείνει μαθήματα  από άλλες σχολές  που  να  εντάσσονται  στον κάθε τομέα του ΝΠΠΣ.

5 Απριλίου

Στη συνέλευση του συλλόγου φοιτητών συζητήσαμε τα παραπάνω και τη γενική κατεύθυνση που κινείται το πρόγραμμα, η οποία επαληθεύτηκε για άλλη μια φορά με τις τελευταίες αλλαγές (π.χ. προαπαιτούμενα -> κόφτης, 5 διπλωματικές -> κόφτης και εντατικοποίηση, μείωση ECTS -> αύξηση του όγκου μαθημάτων, μαθήματα από άλλες σχολές -> πτυχίο παζλ). Η κατεύθυνση αυτή συνοψίζεται στα εξής : τη δημιουργία αποφοίτων με διαφορετικά πτυχία, καθώς ο καθένας/μία θα έχει διαφορετικά μαθήματα στο Παράρτημα Διπλώματος, καταργώντας έτσι σταδιακά την ενιαιότητα του πτυχίου και τα επαγγελματικά δικαιώματα που αυτό διασφαλίζει. Ο καθένας μας δηλαδή θα διαμορφώνει τον ατομικό του φάκελο ECTS (τον οποίο στο μέλλον θα καλείται να εμπλουτίσει με μεταπτυχιακά, προγράμματα διά βίου μάθησης κλπ., μόνο αν έχει το προνόμιο της οικονομικής άνεσης φυσικά), και θα αναγκαστεί να ακολουθήσει ένα δρόμο διά βίου κατάρτισης, προσαρμόζοντας το «φάκελό» του στην εκάστοτε ατομική και βραχυπρόθεσμη σύμβαση εργασίας. Αφού συζητήσαμε τα παραπάνω ο σύλλογος φοιτητών αποφάσισε ότι δε δέχεται το ΝΠΠΣ συνολικά. Ο σύλλογος δεν μπαίνει σε διαδικασία συνδιαμόρφωσης λεπτομερειών, αφού η ουσιαστική του διαφωνία βρίσκεται στη δομή – το μόνο δεδομένο που δεν τίθεται υπό διαπραγμάτευση.

Όταν κοινοποιήσαμε αυτήν την απόφαση στους καθηγητές η απάντηση που δεχτήκαμε από την Επιτροπή Προγράμματος έγραφε «Η τελική πρόταση είναι πλέον σχεδόν έτοιμη και θα κατατεθεί στη Γ.Σ. της επόμενης Παρασκευής (δηλαδή 28 Απριλίου) για έγκριση» και κατέληγε στο ότι «Ο Σύλλογος Φοιτητών προτείνει και αντιπροτείνει αλλά δεν αποφασίζει» και μας καλούσε σε συνδιαμόρφωση του προγράμματος.

26  Απριλίου

Η Επιτροπή Προγράμματος ήρθε πριν τη Συνέλευση Φοιτητών για να κάνει μια σύντομη ενημέρωση για το Πρόγραμμα. Στην ερώτηση αν υπήρχε κάποια νέα εξέλιξη στο πρόγραμμα, η απάντηση ήταν όχι.

Στη συνέλευση φοιτητών που ακολούθησε, αποφασίστηκε κατάληψη για 3 μέρες με στόχο να μη πραγματοποιηθεί η προγραμματισμένη Συνέλευση Τμήματος στις 28 Απριλίου και να μην  κατατεθεί το Νέο Πρόγραμμα.

Την ίδια μέρα στέλνονται στους εκπρόσωπους τα έγγραφα για την Συνέλευση Τμήματος, στα οποία περιλαμβάνεται το τελικό κείμενο του προγράμματος.

27  Απριλίου

Η κ.Σαμψών (πρόεδρος) και τα μέλη της Συνέλευσης Τμήματος έστειλαν μέιλ  σε  όλους τους  φοιτητές  στο  οποίο κατηγορεί τους φοιτητές για ανακρίβειες και αναλήθειες (ενώ οι κατευθυντήριες γραμμές της ΑΔΙΠ που ικανοποιούνται στο Νέο Πρόγραμμα, επαληθεύουν όλα όσα λέμε τα τελευταία δύο χρόνια) και εγκαλεί τον Σύλλογο Φοιτητών ότι σπέρνει τη διχόνοια επικαλούμενη το καταστατικό μας(ωστόσο στο ίδιο   καταστατικό   αναγράφεται  ότι   σκοπός του Σ.Φ.   είναι   η προάσπιση των   σπουδαστικών δικαιωμάτων και συμφερόντων, η κατοχύρωση του πτυχίου και η επαγγελματική αποκατάσταση, η κατοχύρωση και περιφρούρηση των συνδικαλιστικών ελευθεριών). Παρακάτω απειλούν ότι αν χαθεί το εξάμηνο θα είναι υπεύθυνοι οι φοιτητές με την απόφαση για κατάληψη και καταλήγουν στο ότι μας καλούν για ακόμη μία φορά σε συνδιαμόρφωση του προγράμματος.

5 Μαΐου

Στην καθορισμένη Συνέλευση Τμήματος, όταν ρωτήσαμε τι έγινε τελικά με το   πρόγραμμα οι καθηγητές απάντησαν ότι το τελικό πρόγραμμα περάστηκε στις 31 Μαρτίου (!)

Πως είναι δυνατόν να περάστηκε στη συνέλευση 31 Μαρτίου, ενώ ήταν ακόμα υπό διαμόρφωση, κι αν είναι έτσι γιατί δε μας στάλθηκε το τελικό πρόγραμμα από τις 31 Μαρτίου, αλλά στις 26 Απριλίου; Γιατί δεν αναφέρθηκε από κανέναν ότι έχει περαστεί το πρόγραμμα, ούτε όταν ρωτήθηκαν αν υπάρχει κάποια εξέλιξη; Γιατί συνέχιζαν να μας καλούν σε συνδιαμόρφωση ένα μήνα μετά από την ημερομηνία κατάθεσης; Γιατί στις 20 Απριλίου στο μέιλ που μας στάλθηκε μιλάνε για τελική οριστικοποίηση στις 28 Απρίλη;

Όλα τα παραπάνω γεγονότα προσβάλουν τον κάθε φοιτητή ανεξάρτητα από το αν συμφωνεί ή όχι με το ΝΠΠΣ, αφού οι αποφάσεις του συλλόγου δε λήφθηκαν ποτέ υπ’όψιν ουσιαστικά, όχι μόνο σχετικά με το πρόγραμμα, αλλά και σε άλλες περιπτώσεις. Δε δεχόμαστε την υπονόμευση του φοιτητικού μας συλλόγου και των  αποφάσεων της συνέλευσης, του μόνου οργάνου συνδιαλλαγής και διεκδίκησης, και την προώθηση της νοοτροπίας των ατομικών  διευθετήσεων.   Ως φοιτητές/τριες έχουμε κοινά συμφέροντα, τα οποία μπορούμε να διεκδικήσουμε μόνο συσπειρωμένοι/ες.

Καλούμε τους φοιτητές και τις φοιτήτριες του Τ.Μ.Σ. να είναι ενεργοί/ες, με τη συμμετοχή τους στις συνελεύσεις του συλλόγου και να είμαστε σε ετοιμότητα απέναντι στις νέες εξελίξεις που θα έρθουν από Οκτώβρη.

Σχήμα Μουσικού

Δημοσιεύθηκε στην Δράσεις, κατάληψη, Κείμενα, Παιδεία, φοιτητικά και χαρακτηρίσθηκε , , , . Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *