Κατάληψη Μουσικού

Το Νέο Πρόγραμμα Σπουδών του Τ.Μ.Σ. συζητείται εδώ και τρία χρόνια. Μετά απο διάφορες τροποποιήσεις αναρτήθηκε σε πανεπιστημιακή πλατφόρμα το προσχέδιο του νέου προγράμματος. Από την ανάρτηση αυτή μέχρι και σήμερα οι απαντήσεις στις απορίες των φοιτητών στην πλατφόρμα, στις συναντήσεις φοιτητών-καθηγητών, σε προσωπικές συζητήσεις αλλά ακόμα και στις Συνελεύσεις Τμήματος διαφέρουν. Προκειμένου να λυθούν οι ασάφειες αυτές, ο εκάστοτε εκπρόσωπος των φοιτητών στην Συνέλευση Τμήματος ζήτησε επανειλημμένα το επικαιροποιημένο Νέο Πρόγραμμα σε έντυπη μορφή, αίτημα το οποίο δεν ικανοποιήθηκε ποτέ. Ακόμα και στη συζήτηση φοιτητών – καθηγητών την 1η Μαρτίου 2017, δεν υπήρξαν συγκεκριμένες απαντήσεις στις ερωτήσεις των φοιτητών σχετικά με το περιεχόμενο του προγράμματος.

Το νέο πρόγραμμα προβλέπει τα δύο πρώτα χρόνια να αποτελούνται από Υποχρεωτικά μαθήματα. Πολλά Υποχρεωτικά μαθήματα συμπτύσσονται, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται «υπερμαθήματα» με τεράστια ύλη και φόρτο εργασίας, δηλαδή 2 δύσκολα μαθήματα του παρόντος προγράμματος να περνιούνται σαν ένα, με λιγότερα όμως ECTS. Ταυτόχρονα, άλλα βασικά μαθήματα δεν περιλαμβάνονται πια στα υποχρεωτικά. Έτσι, προκύπτει ένας αποδυναμωμένος και πιο επιφανειακός γνωστικός πυρήνας .

Τα επόμενα δύο χρόνια αποτελούνται από Επιλογές, που εντάσσονται σε συγκεκριμένους τομείς, και τα μαθήματα του Πιστοποιητικού Παιδαγωγικής και Διδακτικής Επάρκειας, ενώ θα υπάρχουν προαπαιτούμενα μαθήματα για τη μετάβαση από τα Υποχρεωτικά στις Επιλογές. Στα δύο αυτά χρόνια, οι φοιτητές θα πρέπει να διαμορφώνουν έναν τομέα, ο οποίος θα αναγράφεται στο Παράρτημα Διπλώματος. Ωστόσο, αν είναι εφικτό να προσφέρονται τόσα μαθήματα και μάλιστα διαφορετικά ανά εξάμηνο, γιατί δε συμβαίνει τώρα; Για το λόγο αυτό, οι φοιτητές καλούνται να παρακολουθούν μαθήματα από άλλες σχολές που θα έχουν προτείνει οι καθηγητές του εκάστοτε τομέα.

Στο τελευταίο έτος θα εκπονείται η διπλωματική εργασία. Σε αντίθεση με το τωρινό πρόγραμμα, το κάθε μέλος ΔΕΠ θα μπορεί να επιβλέπει 5 αντί για 10 διπλωματικές ανά έτος, ορίζει μάλιστα και μια λίστα με προτεινόμενα μαθήματα και επιλέγει τους φοιτητές με βάση αυτή. Δηλαδή ο φοιτητής πρέπει να ξέρει από πολύ νωρίς τι διπλωματική θα κάνει και να επιλέγει τα ανάλογα μαθήματα. Όλα αυτά καθιστούν ολοένα και πιο δύσκολο στους φοιτητές να φτάσουν στη διπλωματική εργασία και εντείνουν τον ανταγωνισμό μεταξύ τους.

Βασικό χαρακτηριστικό του νέου προγράμματος είναι η συμπίεση των ECTS των μαθημάτων με στόχο τα 30 ECTS ανά εξάμηνο. Γι’ αυτό το λόγο αυξομειώνονται τα ECTS στα Υποχρεωτικά ανεξαρτήτως του αντικειμενικού φόρτου του μαθήματος, ώστε τα δύο πρώτα χρόνια (Υποχρεωτικά) να ισοδυναμούν με 120 ECTS. Τα επόμενα δύο (Επιλογές και ΠΠΔΕ) να ισοδυναμούν με άλλα 120 ECTS και το τελευταίο έτος με 60 ECTS. Επομένως, στο τέλος του τέταρτου έτους θα έχουμε όλοι 240 ECTS (Bachelor) και στο πέμπτο έτος θα δίνονται τα υπόλοιπα 60 ECTS (Master). Η διάρθρωση αυτή μπορεί να οδηγήσει πολύ εύκολα στο σπάσιμο του πτυχίου σε δύο ευκρινείς κύκλους (4+1), αλλιώς προς τι αυτή η ανακατανομή ECTS;

Απ’όλα τα παραπάνω προκύπτει ότι στόχος της αλλαγής του προγράμματος δεν είναι το περιεχόμενό του και η «ποιοτική αναβάθμιση», αλλά μόνο η δομή του. Από αυτήν τη δομή προκύπτουν δύο διαχωρισμοί: αφενός με την «εξειδίκευση», ο κάθε φοιτητής διαφοροποιείται με βάση τα μαθήματα που έχει επιλέξει τα οποία αναγράφονται στο Παράρτημα Διπλώματος, και αφετέρου ανοίγει το δρόμο για την αποκοπή του τελευταίου έτους από την πενταετία, όπως ακριβώς έγινε σταδιακά πέρυσι στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών ΕΚΠΑ. Εξάλλου, στις 24/4 ο Υπουργός Παιδείας Γαβρόγλου στη συνάντησή του με τους Πρυτάνεις των ελληνικών πανεπιστημίων εισηγήθηκε το σπάσιμο του πτυχίου σε δύο κύκλους σπουδών (προπτυχιακό-μεταπτυχιακό) για τα πενταετή τμήματα.

Όλα αυτά συζητήθηκαν στη Συνέλευση του Συλλόγου Φοιτητών στις 5/4 και ο Σύλλογος ψήφισε και αποφάσισε ότι δε δέχεται την εφαρμογή του νέου προγράμματος. Η απάντηση που έλαβε ο Σύλλογος όταν κοινοποίησε την απόφασή του στα μέλη της Γενικής Συνέλευσης ήταν ότι «…για όλες τις αποφάσεις του Τμήματος Μουσικών Σπουδών (με κορυφαίο το Προγραμμα Σπουδών) υπεύθυνη είναι η Γενική Συνέλευση του Τμηματος. Ο Σύλλογος των Φοιτητών προτείνει και αντιπροτείνει, αλλά δεν αποφασίζει.» και παράλληλα η επιτροπή οργάνωσε εκ νέου συνάντηση με τους φοιτητές, διατηρώντας το σταθερό της επιχείρημα υπέρ του προγράμματος, δηλαδή την εμπιστοσύνη των φοιτητών προς την επιτροπή. Στη συνάντηση αυτή, δύο μέρες πριν τη κατάθεση του προγράμματος στη Γενική Συνέλευση η επιτροπή αναφέρθηκε για πρώτη φορά στο Νέο Πρόγραμμα Προπτυχιακών Σπουδών ως Αναμόρφωση Πτυχών του τρέχοντος προγράμματος με προθεσμία κατάθεσης στις 30/4.

Στην τελευταία συνέλευση στις 26/4 ο σύλλογος φοιτητών ψήφισε και αποφάσισε κατάληψη μέχρι την Τρίτη 2/5, ώστε να μην πραγματοποιηθεί η Συνέλευση Τμήματος την Παρασκευή 28/4, όπου και θα εγκρινόταν το νέο πρόγραμμα.

ΟΧΙ ΣΤΟ ΝΠΠΣ

ΟΧΙ ΣΤΗ ΔΙΑΣΠΑΣΗ ΤΟΥ ΠΤΥΧΙΟΥ ΣΕ ΚΥΚΛΟΥΣ

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΕΝΤΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΤΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΜΑΣ

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΑΠΟΔΥΝΑΜΩΣΗ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΓΝΟΗΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ ΤΩΝ ΦΟΙΤΗΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ

Καλούμε όλους τους φοιτητές σε συζήτηση για το Νέο Πρόγραμμα Προπτυχιακών Σπουδών το Σάββατο 29/4 στις 18:00 στην κατειλημμένη Θεάτρου στον 1ο όροφο, Εγνατίας 122 Συντονιστικό Κατάληψης Μουσικού

Δημοσιεύθηκε στην κατάληψη, Κείμενα, Παιδεία, Συζήτηση και χαρακτηρίσθηκε . Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *